НОВИНИ

Майсторски клас ”Изгубените дестилерии на Шотландия “

Cambus 1974

Cambus

Историята на Cambus започва още в началото на 19ти век. През 1877 тя става една от първите дестилерии част от DCL (по-късно Diageo). 1913г. пожар унищожава по-голямата част от дестилерията и тя остава затворена до 1938. В Cambus се дестилира зърнено уиски, като почти цялата продукция се използва за производство на блендове. Diageo затваря Cambus през 1993 и по-късно на нейно място построява модерен завод за производство на бъчви.

Rosebank

Първите сведения за дестилерия на мястото където се намира Rosebank са от 1773 а текущите сгради са построени през 1840г. Считана за една топ Lowland дестилериите, Rosebank затваря през 1993г. През 2002 сградите са продадени и на мястото на част от тях са построени жилища. Като типична Lowland дестилерия уискитата от Rosebank са тройно дестилирани.

Coleburn

Coleburn е основана през 1896г. и се намира в близост до град Elgin в Спейсайд региона. 1916 Coleburn е купена от Clynelish Distillery Company и по-късно двете дестилерии стават част от DCL (Diageo). В резултат на кризата през 80-те редица дестилерии са принудени да затворят и една от тях е именно Coleburn. През 2014-та складовете на Coleburn са отдадени под наем на независимият бутилатор Murray McDavid.

Glen Mhor

Основана през 1892 Glen Mhor оцелява до 1983-та, когато Diageo я разрушава напълно заедно със съседната дестилерия Glen Albyn, и на тяхно място по-късно е построен търговски център. Дестилата от Glen Mhor е основна съставка в уискито специално създадено за експедицията на Ърнест Шакълтън до южният полюс през 1907, открито и пресъздадено век по-късно.

Imperial

Строежът на Imperial съвпада с 60 годишнината от царуването на Кралица Виктория и това предопреля как ще се казва новата дестилерия. Отваряна и затваряна многократно през годините на своето съществуване, последнят период през които работи е от 1991 до 1998, когато е собственост на Allied Distillers (в последствие Pernod-Ricard). През 2013 сградите са разрушени, за да се освободи място за новата супермодерна дестилерия на Pernod-Ricard Dalmunach.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/villatod/whiskyrumwine.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *