Whisky, Rum and Wine text only logo

Château ROUTAS

Шато Рутас се намира в „Coteaux Varois en Provence”, ключов лозаро-винарски регион Прованс, в далечния югоизток на Франция.
Той е представен през март 1993 г. като допълнение към „Cotes de Provence”, създаден 16 години по-рано. Апелацията е анклав на „Кот дьо Прованс“.
Имението на Шато Рутас от 290 хектара е сгушено между елегантността на стария Прованс и плажовете с бял пясък на залива Сен Тропе. Надморската височина от 350 метра осигурява по-хладни нощи, допринасящи за сложността на гроздето и свежестта на вината. Устойчивото земеделско стопанство изобилства от селскостопанско разнообразие, което е от ключово значение за здравето на лозите. 290-те хектара обхващат житни полета и маслинови дървета, а черните трюфели засяват земята. Червените макове отстъпват място на блестящи жълти слънчогледи, а през есента околните гори дават изобилие от гъби – бели манатарки, крехки жироли и смърчове. Полезни насекоми играят своята роля в поддържането на лозите без болести.
Теренът е прекъснат от зашеметяваща геоложка аномалия – дълбокият 270 метра каньон (Devil’s Hole), за който се смята, че е създаден от паднал метеорит.
Разнообразието в почвата на Château Routas води до малки лозя, които често са с необичайна форма. Някои парцели са червени като натрошена тухла, докато други са от ронлив сив варовик, примесен с ярко червени камъни, които избледняват на горещото лятно слънце. Надморската височина е сред най-големите в Прованс, като осигурява хладни нощи, които забавят зреенето на гроздето, допринасят за сложността му и диктуват беритбата на реколтата, с до месец по-късна от тази в по-голяма близост до брега.